El 3D.0 s’ha mort, visca el 3D.1 !

Diuen que el 3D ha mort. No obstant això, James Blaha, un jove emprenedor amb problemes d’estrabisme i aficionat als videojocs, ha creat un joc VR3D per ajudar als que tenen problemes d’estrabisme o ambliopia a veure en 3D. És a dir, neixen noves aplicacions en 3D més enllà del món 3D que la indústria i maquinària 2D ha intentat vendre afegint 1D a les seves obsoletes fàbriques d’imaginació, com si la resta dels humans fóssim estúpides màquines de consumir i pagar tot el que s’anomena 3D.

Les bases del 3D estereoscòpic les va posar Charles Wheatstone fa 176 anys escrivint la seva Contribució a la Fisiologia de la Visió quan encara no existia ni la fotografia 2D. Les bases del 3D.0 les va posar James Cameron fa 5 anys utilitzant de forma innovadora i creativa totes les tecnologies digitals al seu abast per crear Avatar, una obra d’art en 3D que indicava el camí a seguir per tornar a emocionar al món. Les bases del 3D.1 les estan posant les noves generacions com James Blaha, que, sense recursos però amb molta imaginació i creativitat, són capaços d’utilitzar les il · limitades possibilitats de les noves tecnologies per crear aplicacions 3D al servei de la humanitat i no per posar la humanitat al servei dels especuladors del 3D.

James Blaha ha desenvolupat un joc anomenat Diplopia, que pot ajudar a un 4% de la població mundial a veure correctament el món i la vida en 3D. Una idea senzilla però genial, que, amb l’ajut econòmic social mitjançant IndieGoGo (on va aconseguir un 1027% del seu modest pressupost inicial), demostra el camí 3D.1 a seguir. El camí que la gran indústria audiovisual 3D.0, amb tots els recursos econòmics al seu abast i una xarxa de distribució en decadència, no han sabut seguir per entendre les necessitats de l’espectador 3D i atendre els seus problemes de visió binocular. Les noves generacions, obligades a buscar-se la vida fora del sistema 3D.0 en crisi, tenen a les seves mans el nou futur del 3D: la creació, distribució i visualització de continguts i aplicacions 3D al servei i disponibilitat de totes les butxaques i necessitats del món i no per seguir omplint les butxaques i les necessitats d’alguns. El 3D.0 s’ha mort, visca el 3D.1!

Més informació …

Publicat dins de Continguts 3D, Eines 3D, Jocs 3D, Productes 3D, Salut 3D, Varis | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Estrena de “Jo Crec” en 3D a Catalunya, Madrid i València

Abans de que es compleixin dos anys de la creació de Global3DSolutions, el proper dia 21 de Març s’estrenarà a varis cinemes de Catalunya, Madrid i València la pel.lícula “Jo Crec” filmada íntegrament en 3D, dirigida per Vicenç Vila i protagonitzada per diferents persones procedents de diversos àmbits socials, econòmics, culturals i professionals, que donen una opinió personal i una forma sincera i emotiva a un documental sobre “la bellesa de la fe” que s’ha anat guanyant el seu prestigi arreu on s’ha projectat i presentat, com ara al Festival “Mirabile Dictu” de Roma al 2013, on va quedar finalista.

La pel.lícula s’anirà projectant a d’altres cinemes d’arreu de l’estat, tant en versió catalana com castellana, gràcies al nou sistema de selecció i distribució de pel.lícules que es pot fer sol.licitant la seva projecció a través d’internet.

Més informació…

Publicat dins de Cinema 3D, Continguts 3D, Esdeveniments 3D | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Exposició 3D a la Universitat de Tijuana

 Imatge Anaglifa en format GIF generada amb Photoshop i Magix 3D dedicada a Javier Hernandez


Imatge Anaglifa en format GIF generada amb Photoshop i Magix 3D
dedicada a Javier Hernández

Javier Hernández, un conegut i actiu estereoscopista de Mèxic, ha estat convidat per la Universitat de Tijuana per fer una exposició de fotografies 3D en format anàglif. No és la primera vegada que aquest expert en fotografia estereoscòpica aprofita una tècnica tradicional amb moltes limitacions però amb moltes avantatges, sobretot econòmiques, per fer una exposició 3D i divulgar de forma fàcil i impactant la màgia de les imatges tridimensionals en mida mitjana mentre les noves tecnologies 3D no es popularitzin i siguin més assequibles. En aquesta ocasió ha convidat a diversos estereoscopistas hispanoparlants, entre els quals em trobo, per participar en aquest esdeveniment. Tant de bo aquest tipus d’experiències es vagin repetint i estenent.

Moltes gràcies i molta sort Javier!

Més informació …

Publicat dins de Esdeveniments 3D, Exposicions 3D, Fotografia 3D | Etiquetat com a , , , , , , , | Deixa un comentari

Avui fa 175 anys que va néixer el 3D

Dibuix de Sir Charles Wheatstone, inventor i científic anglès (1802-1875)

Dibuix de Sir Charles Wheatstone, inventor i científic anglès (1802-1875)
(Wikimedia Commons)

Avui fa 175 anys que Charles Wheatstone (1802-1875), va llegir a la Royal Society de Londres, la seva “Contribució a la Fisiologia de la Visió” on va descriure les seves observacions sobre la visió binocular i les bases de la visió estereoscòpica, que avui dia es coneix com 3D o S3D.

Una persona, una data i una tecnologia que la història del 3D no hauria d’oblidar mai.

Today it’s 175 years ago, that Sir Charles Wheatstone (1802-1875), read to the Royal Society of London, his “Contribution to the Physiology of Vision” where he described their observations of binocular vision and the basis of stereoscopic vision , which today are known as 3D or S3D.

A person, a date and a history of 3D technology that nobody should never forget.

Publicat dins de Continguts 3D, Esdeveniments 3D, Salut 3D | Etiquetat com a , , , , , , | 2 comentaris

Programa “UT3D”

UT3DLa Fundació Moody subvencionarà amb 2,17 milions de dòlars el Primer Programa de Formació 3D que durà a terme el Departament de Radio-Televisió-Film de la Universitat de Texas a Austin. El programa que començara a la tardor de 2013, tindrà una durada de 5 anys y formarà tècnics especialitzats en la producció de continguts 3D tant culturals, com documentals, artístics o esportius. També es dedicarà  a explorar les últimes innovacions en tecnologies 3D: sistemes de TV sense ulleres, tablets, mòbils i dispositius amb pantalles petites.

La notícia és d’una gran transcendència en el món del 3D, per ser la primera gran aposta als EEUU en la formació d’especialistes en produir continguts 3D, un dels principals problemes pel qual les tecnologies 3D no acaben de convertir-se en un dels motors de l’economia mundial a pesar d’estar suficientment madures.

Malauradament, a Espanya estem a anys llum de que entitats públiques o privades apostin per invertir en la formació de professionals en tecnologies 3D, com si estiguessim parlant de misteris de la ciència quan l’estereoscòpia fa 170 anys que el Sr. Charles Wheatstone en va definir les seves bases.

Sortosament, però, a Espanya tenim molts professionals silenciosos, però ben formats, com ara en Valentin Megias, professor de l’I.E.S. Valle de Ambroz de Hervás, que malgrat ser un professor de Física i Química, és un gran aficionat a la fotografia i a la fotografia 3D, que creu en el seu futur i que des del 2011 dóna un curs de “Fotografia en 3D y la seva aplicació a l’aula” al CPR de Plasència.

Sortosament, malgrat la incompetència de governs i sistemes per sortir de la crisi, el món és ple de persones que creuen en el futur de les noves tecnologies i que no esperen a que els demés els diguin el que han de fer per sortir de la crisi. Malauradament, encara som pocs els que creiem en el futur del 3D.

Publicat dins de Continguts 3D, Formació 3D, Serveis 3D | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Fòrmula 1 en 3D des del Circuit de Catalunya

F1V00

Imatge 2D convertida a 3D anàglif

Del proper 28 de Febrer al 3 de Març, tindrà lloc al Circuit de Catalunya l’última prova de pretemporada de Fòrmula 1. Part de les proves es podran veure en 3D al Regne Unit i Irlanda a través de la cadena britànica Sky 3D. La notícia ha estat molt ben rebuda per la majoria dels amants i professionals de les Tecnologies 3D. És una molt bona notícia 3D pel Regne Unit però una molt mala notícia 3D per Catalunya: ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat podrem veure les proves de pretemporada de Fòrmula 1 en 3D encara que tinguem una TV3D.

Sé que encara hi han molts problemes tècnics per emetre esdeveniments esportius d’alta velocitat en 3D d’alta qualitat. Sé que els percentatges de llars que disposen de TV preparades per veure continguts 3D encara són molt baixos arreu del món. Sé que els costos dels equips necessaris per emetre espectacles en 3D d’alta definició encara són molt elevats. I també sé que és difícil organitzar, dirigir i coordinar projectes tècnicament complexos sense que surtin problemes i dificultats, i per tant, veus crítiques.

Però si una sèrie de persones de diferents empreses, entitats i països han estat capaçes d’organitzar l’emisió en 3D per al Regne Unit i Irlanda, perquè a Catalunya no hi han les persones necessàries per aprofitar l’ocasió per emetre les proves en 3D per Catalunya i per la resta de l’Estat ?

Sé que la pregunta té moltes respostes i sé molts dels motius pels quals no s’emetrà en 3D a Catalunya. També sé que estem en crisi, que no és fàcil sortir-ne i que tothom diu que sap el que s’ha de fer per sortir-ne. Però siguin quines siguin les causes i els motius, em nego a admetre passivament que a Catalunya es celebri un esdeveniment esportiu de Fòrmula 1 i que no siguem capaços d’emetre’l i veure’l en 3D. No m’estranya que estiguem en crisi.

Més informació 1

Més informació 2

PD: Fins ara cap diari de Catalunya ha publicat cap notícia sobre aquest tema. Si algú té més informació, agraïré la comparteixi.

Publicat dins de Continguts 3D, Esdeveniments 3D, HDTV 3D, Programació 3D | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Calendari 2013 en 3D

Imatge anàglifa

Ja és a la venda el primer Calendari de Sabadell en 3D. A les principals llibreries de Sabadell, ja es pot comprar per només 5€ un calendari tamany CD en format anàglif amb 13 fotografies estereoscòpiques de diferents indrets de Sabadell. La majoria de fotografies han estat fetes amb una càmara Fuji 3D W1, excepte la foto nocturna del mes de desembre que va ser feta amb una Canon EOS350D. El calendari incorpora unes ulleres anàglifes per poder veure l’efecte 3D de les fotografies estereoscòpiques.

Aquest projecte sense ànim de lucre, forma part de la meva activitat de divulgació i popularització de les tècniques estereoscòpiques descrites per Charles Wheaststone fa més de 170 anys i que avui dia les Noves Tecnologies 3D han posat a l’abast de tothom, com es pot veure al vídeo Sabadell en 3D.

Com ja es sabut, la tècnica anàglifa, malgrat els seus inconvenients per l’impacte del sistema de filtre de colors en la qualitat de la imatge, és el sistema més econòmic i senzill per editar imatges estereoscòpiques impreses. En aquest cas, s’ha tingut una especial cura en la selecció d’imatges per tal de minimitzar l’efecte “ghosting” (doble imatge) derivat de l’ús de tintes CMYK incapaces de generar la mateixa gamma de colors que la paleta RGB que utilitzen les càmeres digitals i les pantalles d’ordinadors. L’experiència d’impressió d’aquest producte formarà part d’un projecte d’investigació que el Laboratori de Qualitat de la Imatge del CITM de Terrassa, dirigit per Carles Mitjà, vol dur a terme per establir un algoritme que faciliti la conversió d’imatges esteresocòpiques RGB a CMYK sense pèrdua de qualitat cromàtica ni estereoscòpica.

Els interessats de fora de Sabadell poden adquirir el calendari per Internet a través de la pàgina Todocolección, previ pagament de les despeses d’enviament corresponents.

Publicat dins de Continguts 3D, Fotografia 3D, Productes 3D | Etiquetat com a , , , , , , , | 1 comentari

Ray Zone, el “Rey 3D de Hollywood”, mor als 65 anys

Historieta 3D dedicada a la darrera Convenció de la NSA
(National Stereoscopic Association)

Ray Zone, pioner en mètodes per convertir imatges planes com llibres d’historietes en imatges estereoscòpiques, aconsseguint així guanyar-se el sobrenom de “El Rei 3D de Hollywood“, ha mort. Tenia 65 anys.

Zone, que va iniciar el seu interès en el 3D al 1953 quan, als 6 anys, va començar a llegir còmics en 3D protagonitzats per Mighty Mouse, va morir el 13 de novembre a la seva casa de Los Angeles d’un atac de cor, segons informà ahir la 3D International Society.

Zone va treballar amb John Byrne en els Comics en 3D de Batman de DC, una super novel·la gràfica editada al 1990. Va realitzar adaptacions d’art en 3D per més de 150 llibres d’historietes per a clients com Disney, Warner Bros i Els Simpson. Les històries d’Alan Moore i Grant Morrison van ser escrites específicament perquè ell li donés forma estereoscòpia.

Descansi en pau el Rei 3D de Hollywood.

Més informació…

Publicat dins de Cinema 3D, Continguts 3D | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

“Jo crec” en 3D

Cartell IX Setmana Cinema Espiritual

Jo Crec” (el primer documental 3D sobre el Credo) es presenta a la IX Mostra de Cinema Espiritual que organitza Signis i l’Arquebisbat de Barcelona.

  • Jo Crec” és la primera pel∙lícula documental que mai s’hagi rodat en 3 dimensions sobre el Credo.
  • La producció es fa integrament des de Catalunya i té vocació internacional.
  • La pre‐estrena de la primera part, “Crec en un Déu”, es farà en ocasió de la IX Mostra de Cinema Espiritual, el proper 19 de novembre a les 19 hores,  a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna-URL. c/ Valldonzella, 12 de Barcelona.

Terrassa, el Vallès Occidental, 13 de novembre de 2012.

Més Informació…

Publicat dins de Cinema 3D, Continguts 3D | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

It’s 3D Time


It’s not the best, it’s not the worst, it’s just my first.

It’s 3D time

Publicat dins de Continguts 3D, Video 3D | Etiquetat com a , , , , , , | 1 comentari