3 Llibres 3D contra la crisi

El sistema 3D Anàglif, inventat al 1853 per Wilhelm Rollmann, però llençat a la fama al 1891 per Louis Ducos du Hauron (inventor de la Tricomia, primer sistema de fotografia en color), segueix sent avui dia l’únic sistema per imprimir i veure imatges de gran tamany amb efecte tridimensional. Des d’aleshores, aquest sistema s’ha utilitzat en infinitat d’ocasions per reproduir imatges estereoscòpiques, tant en paper com en pel.lícules, sense que mai hagin passat de ser experiències amb més o menys èxit en funció de la inexorable, eterna i inviolable llei de l’oferta i la demanda. Els misteriosos factors que intervenen en aquesta llei immutable, depenen de tants paràmetres i són tan variables en funció del temps, i tan subjectius en funció de les persones, que per això de vegades, hi han idees que no triomfen en un moment determinat, mentre que un bon dia la mateixa idea, lleugerament modificada i en circumstàncies diferents, pot esdevenir un triomf.

El fet és que, 159 anys després de que s’inventés el sistema anàglif, a Catalunya s’han publicat en poc temps 3 llibres en 3D. Si estem davant d’un fet puntual com tants d’altres, o en front del principi d’una nova forma de comunicar-se amb més “profunditat” aprofitant les avantatges de les Noves Tecnologies 3D, ens ho dirà el temps. Però el cert és que en poc temps, algunes empreses i persones emprenedores de Catalunya, amb ganes d’invertir en tecnologies 3D, han apostat per editar 3 llibres utilitzant un sistema inventat fa 159 anys. Els llibres i les editorials són:

3D Màgic Gaudí. Gabi Beneyto. Angle Editorial, S.L. Novembre 2011. Es tracte d’una obra bilingüe (Català/Anglès), plena d’imatges de color en 3D de Gabi Beneyto, Araceli Ramos i Oscar Grau, d’una gran qualitat fotogràfica i estereoscòpica. L’obra, més visual que literària, és una mirada en 3 dimensions d’alguns dels infinits racons i detalls de la immensa obra arquitectònica i artística d’Antoni Gaudí, principal representant del Modernisme Català. Preu aprox: 50€.

Barcelona, Història en Relleu. Lluís Permanyer i Jordi Baron. Editorial Efadós, Novembre 2011. En aquest cas, Lluís Permanyer explica en català detalls del recorregut fotogràfic, i a diferència del llibre anterior, aquest es basa en fotografies estereoscòpiques fetes entre finals del segle XIX i principis del segle XX, la majoria de les quals pertanyen a la col.lecció privada de Jordi Baron i corresponen a detalls urbans i moments populars de la Barcelona de l’època. Són per tant imatges sense color, idònies per ser reproduïdes en format anàglif. Preu aprox: 30€.

Costa Brava, Història en Relleu. M. Àngels Suquet, Marc Auladell i Josep Auladell. Editorial Efadós, Novembre 2011. Amb la mateixa idea que el llibre anterior, l’Editorial Efadós fa un recorregut a través de 160 fotografies estereoscòpiques de principis dels segle passat (procedents de diferents arxius públics i privats), per racons, tradicions i costums de pobles emblemàtics i platges irreconeixibles de la costa de Girona, quan encara no s’en deia Costa Brava. Preu aprox: 30€.

La meva opinió personal sobre aquests 3 projectes, no pot ser més positiva, tant per la seva qualitat estereoscòpica com pel seu valor cultural, històric i artístic, demostrant així que es poden impulsar idees innovadores que poden ajudar a sortir de la crisi. Però com estereògraf, haig de reclamar més rigor i qualitat anaglífica. No pot ser que al segle XXI, es cometin errors d’impressió que provoquen (especialment en fotos massa contrastades), problemes de visió estereoscòpica (coneguts com a “ghosting” o “fantasma”, quan un ull veu part de la imatge de l’ull que no li correspon) reduïnt així l’efecte tridimensional. Sortosament en els 3 llibres indicats aquest problema passa poc, però passa. I cal evitar que aquests errors passin, per aconseguir que, aquesta vegada, el 3D es converteixi en una de les alternatives per sortir de la crisi.

Quant a 3Dubreuil

Stereographer, Art Lover, 3D Trainer, 3D Consultant
Aquesta entrada s'ha publicat en Continguts 3D, Fotografia 3D, Productes 3D i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s