Estudi 3D

Un seriós estudi finançat en part per Samsung, dirigit per Marty Banks de la prestigiosa Universitat de Califòrnia, i publicat a Journal of Vision, el diari digital de la Association for Research in Vision and Ophthalmology, fa un anàlisi sobre alguns dels efectes de la visió d’imatges S3D i confirma que la visió d’imatges estereoscòpiques és “menys confortable que la visió d’imatges 2D i pot ocasionar fatiga ocular“. L’estudi, titolat “La zona de confort: Predicció de les molèsties visuals amb pantalles S3D“, es basa en les respostes de 24 persones d’entre 9 i 33 anys (15 d’elles usuàries d’ulleres o lentilles), sotmeses a proves de visualització d’imatges estereoscòpiques amb diferents distàncies de convergència i diferents distàncies de visualització. La rigorositat de l’estudi, malgrat el baix nombre de persones sotmeses a l’estudi, és inqüestionable tant per la metodologia utilitzada, com per les eines, equips i variables utilitzades. L’estudi no pot ser més clar, ni més concís. Només cal llegir les 29 pàgines (de moment en anglès) amb la descripció dels 3 experiments realitzats amb dues diferències per experiment, les preguntes formulades, les gràfiques i les interpretacions obtingudes de les respostes, i les conclusions a les que arriba:

  • La visió d’imatges S3D és més confortable a distàncies llargues que curtes.
  • Les imatges amb paral.laxis negativa (convergència darrera la pantalla) són més confortables a distàncies curtes.
  • Les imatges amb paral.laxis positiva (convergència davant la pantalla) són més confortables a distàncies llargues.
  • Les persones que utilitzen ulleres o lentilles, són més susceptibles de patir fatiga ocular veient imatges S3D.

És un estudi seriós que confirma algunes coses que tothom sap des de fa anys, i d’altres que quasi tothom sabia però que fins ara ningú ho havia investigat, descrit i confirmat amb tanta rigurositat. Es podria resumir dient que “la visió estereoscòpica no sempre és confortable per tothom“. És una evidència que sap tothom i alguns ho diem d’entrada (Il.lusions 3D). Els detractors de les noves tecnologies S3D o desconeixedors de les seves particularitats, diran simplement que la visió estereoscòpica és perjudicial per la vista i provoca nàusees i maldecap, sense entrar en detalls, tal com fa Ars Technica, dient que El 3D causa tensió i fatiga, títol alarmant que indueix a pensar el pitjor sinó s’entra en detalls.

La realitat és que els estereògrafs seriosos, saben que la visió estereoscòpica requereix unes condicions especials i per això apliquen criteris tècnics que fan que el 90% de la població pugui gaudir d’imatges S3D de forma confortable (se sap que hi ha aproximadament un 10% que no pot fer l’estereopsis per diferents motius). Però malauradament, en el món S3D passa el mateix que a la resta de móns: sempre hi ha qui no aplica criteris ètics sinó exclusivament econòmics a l’hora d’actuar, provocant problemes i confusió entre els neòfits, o el que és pitjor, desconfiança i crisis entre els seus propis habitants.

La realitat és que el S3D, com qualsevol efecte visual, ben fet i ben dosificat, no fa mal. Igual que passa en qualsevol altra tecnologia: mal utilitzada pot provocar problemes. No tindia que ser notícia, és evident.

Quant a 3Dubreuil

Stereographer, Art Lover, 3D Trainer, 3D Consultant
Aquesta entrada s'ha publicat en Continguts 3D, Varis i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s